Next tasting

Scotch Malt Whisky Society tasting met Gunter Vaes

15 oktober 2021


Yes! Eindelijk is het zover! Na een reeks geslaagde virtuele tastings omwille van Corona kunnen we weer naar ons Malt Monkeys hoofdkwartier voor een live proeverij.  Op vrijdag 15 oktober krijgen we whisky-encyclopedie-van-vlees-en-bloed Gunter Vaes op bezoek. Gunter was bestuurslid en medestichter van whiskyclub ‘100 Proof’, is huidig bestuurslid van Cask Six, heeft een grote passie voor whisky en heeft zich gespecialiseerd in de bottelingen van de Scotch Malt Whisky Society. En die bottelingen gaan we bij deze tasting onder de loep nemen.    


Maar wat is nu die Scotch Malt Whisky Society of kortweg SMWS? De SMWS is een genootschap dat in 1983 door enkele whiskyliefhebbers werd opgericht en als doel heeft het promoten van single malt. Dit doen ze door bij zowel Schotse als buitenlandse distilleerderijen vaten op te kopen en deze onder hun naam te bottelen. Kenmerkend is dat op de flessen geen vermelding staat van de desbetreffende distilleerderij maar in de plaats vinden we een nummer terug zoals bijv. 29.272 waarbij het nummer vòòr de punt verwijst naar de distilleerderij (29 = Laphroaig) en het nummer na de punt verwijst naar het vatnummer. Op de flessen staat tevens een ludieke omschrijving dewelke vaak verwijst naar het smaakkenmerk van de whisky. Malt Monkeys-lid Eric Lièvre stuurde onlangs als SMWS proefpanellid volgende omschrijving in voor een Clynelish-botteling (26.177): Butterscotch-pear pie in a lemon orchard. Deze prijkt nu op het label van een Clynelish voor Benelux-members. Well done!


Gunter zal die avond zes mooie flessen uit zijn privé-collectie meenemen. We proeven Glenlossie, Inchmoan, Royal Brackla, Glentauchers, Glen Scotia en Aultmore.


We hebben tevens besloten om de huidige flessen in onze whiskybar te verkopen. We zullen een tafel zetten waar alle overschotten voor een zacht prijsje te koop zullen staan. Ideaal om je whiskykast wat uit te breiden! Zie onderaan voor meer info over onze whiskybar.


Heb er je er zin in? Dan kan je je hieronder op deze pagina inschrijven. Indien u bij de eerste 28 inschrijvingen bent ontvangt u binnen de 24 uur een inschrijvingsbevestiging. Het inschrijvingsgeld van de tasting is 40€ en dient na ontvangst van de inschrijvingsbevestiging binnen de 10 dagen overgeschreven te worden op onze rekening met nummer BE69 7360 0757 7178. Gelieve bij de mededeling alle namen van de deelnemers te vermelden.
Indien je niet bij de gelukkigen behoort zetten we je naam op de reservelijst. Wanneer er dan iemand wegvalt contacteren we je en misschien kan je dan alsnog deelnemen.


Plaatsen zijn zoals gewoonlijk beperkt dus schrijf je op tijd in.


Corona-maatregelen

We hebben als vereniging verantwoordelijkheden. Daarom vragen we bij aankomst één van volgende documenten (geprint of digitaal) voor te leggen:
- CovidSafeTicket of het Europees vaccinatiepaspoort van minsten 15 dagen oud
- een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud
- een Covid-19 herstelcertificaat van minstens 15 dagen en maximum 6 maanden oud
- GEEN zelftesten


Het gebruik van mondmaskers is vrijblijvend. Voor de rest proberen we een normale tasting te houden zoals we gewend zijn.


Nieuw seizoen, nieuwe maatregelen

We zullen bij aanvang van dit nieuwe seizoen een aantal wijzigingen doorvoeren. Omdat rondlopen tijdens een tasting storend kan zijn voor zowel gastspreker als deelnemers hebben we besloten om alle glazen op voorhand te vullen. De glazen zullen van een afdekglaasje voorzien worden om de aroma’s te conserveren. Ook de hapjes zullen wat anders gepresenteerd worden en zullen tevens op voorhand op de tafels gezet worden.


Onze whiskybar zal een make-over krijgen. In plaats van telkens met een 120-tal flessen te sleuren hebben we besloten om de bar te beperken tot 1 bak (ongeveer 18 flessen). Hierdoor geraken flessen sneller leeg en zullen deze onmiddellijk door nieuwe flessen vervangen worden. Ook de kwaliteit van de flessen zal omhoog. Met andere woorden, geen Ballantines Finest of Western Gold bourbon van de Aldi meer.


We zullen ook geen kas meer naar de zaal meenemen. Eventuele betalingen kunnen via Payconiq, bankapp of overschrijving gedaan worden. Malt Monkeys drankkaarten kunnen bij inschrijving op voorhand besteld worden.


Programma:
19u45: whiskybar

20u30: start tasting

22u30: voting en mededelingen

22u45: whiskybar + verkoop barflessen


Wij kijken er alvast naar uit om jullie terug te mogen ontvangen!


Tot dan!!


Erwin, Petro, Jan, Angelo en Karel Alex

  

Inschrijving  Reservelijst

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik verklaar mij akkoord