Tastingverslag - 5 juni 2015

Tastingverslag 'Distillery Only'

5 juni 2015

Vrijdag 5 juni. Het regende ‘oude wijven’ maar dat weerhield onze deelnemers niet om tot bij onze Malt Monkeys Tasting HQ te geraken voor een interessante ‘Distillery Only’ tasting. Petro en ik hadden uit Schotland een paar nu al legendarische flessen meegenomen om deze avond te degusteren. Flessen die alleen in de distilleerderij te verkrijgen waren, waaronder een aantal Feis Ile 2015 festivalbottelingen. Dat deze tasting op amper een halve dag uitverkocht was deed vermoeden dat de verwachtingen hoog gespannen waren:


We begonnen met een festivalbotteling van de oudste distilleerderij van Islay, de Bowmore Feis Ile 2015 Virgin Oak. Bowmore had 3 festivalflessen in de etalage staan nl. de ‘Bottle Your Own’ van 2002 op Oloroso sherry cask gerijpt, de decadent dure (350£ !!!) Bowmore Sherry cask uit 1988 en de door ons geselecteerde Virgin Oak waarvan er maar 1000 flessen werden aangeboden. De ‘Bottle your own’ hadden we ook geproefd maar viel wat door de mand. Rijkelijke sherry smaak maar veel te jong op fles gezet. Zelfs met wat water kon hij ons niet helemaal bekoren. Dan vonden we de Virgin Oak toch wat interessanter. Op de neus die typische vanille en kokostoetsen, amandelen en melkchocolade. Wat het palet betreft, mondvullend en romig met die lekkere kruiden en houttonen. Ik denk niet dat ik iemand heb horen klagen in de zaal.


De volgende in de line-up was de Auchentoshan 2006 Distillery Cask – Hand filled, een op bordeaux cask gerijpte ‘bottle your own’.  We zijn niet zo’n fan van Auchentoshan maar toen we deze in ons keelgat lieten glijden in de tasting room van Auchentoshan verscheen er toch een glimlach op ons gelaat. Deze zouden we beslist mee terug naar België nemen. Een whisky met een apart profiel die ondanks zijn jonge leeftijd toch vrij complex van smaak is. Het rode fruit van de bordeaux vaten is zowel op de neus als in de mond niet te verloochenen. Lekker zoet en rijk van smaak, wat kruidig, leder en een lange zoete afdronk. Wat een mooie whisky is dit zeg. Een dropje water laat de whisky zelfs nog wat meer openbloeien. En hij was al zo lekker! Honderd euro is niet goedkoop voor zo’n jonge whisky maar deze is iedere cent waard!


Nummer drie van de avond was weer een festivalbotteling, de Caol Ila Feis Ile 2015. Deze is ‘triple matured’ op vaten van Amerikaanse eik, Moscatel en oude puncheons (grote vaten van ongeveer 500 liter). Men zegt wel eens dat Caol Ila de nieuwe Port Ellen is en dat lijkt me niet overdreven. Wat een zalige fles is dit! Op de neus: grassig, hooi daarna groene appeltjes, boter en subtiele rook. In de mond wordt het nog beter: er is die typische rooksmaak die wat zoet is, daarna houttonen, kruiden en een finish die doet denken aan een fruitige, witte wijn waarbij de rook subtiel op de achtergrond blijft. Mooi in balans! Wat een topper!


De vierde van de avond was blijkbaar de meest begeerde fles van het Feis Ile festival op Islay, de Lagavulin 1991 Feis Ile 2015. 3500 flessen waren in een mum van tijd uitverkocht, desondanks een beperking van 2 flessen per persoon.  We hebben in Schotland veel ontgoochelde mensen gezien die te laat waren voor deze Laga en de fles wordt momenteel op veilingen aangeboden aan een veelvoud van de aankoopprijs. Is de hype terecht? Hell yeah!! Een slechte Lagavulin moet ik nog tegenkomen maar ze flikken het toch weer om een absolute topfles als festivalbotteling aan te bieden. Deze Laga is ‘triple matured’ in vaten van Amerikaanse eik, Pedro Ximenez sherry en oude puncheons. Neus: rokerig, citrusfruit en wat tonen van vanille. Na een tijdje oxidatie in het glas wordt deze nog fruitiger en komen die vanille toetsen echt op de voorgrond. Pfoe, zo lekker!! In de mond krijgen we in het begin een kruidige rooksmaak en hout, wat zilt en vanille met een warme, kruidige afdronk met een chocoladetoets. En dit allemaal weer zo mooi in balans. Wat een top-distillaat weeral van Lagavulin!


Ardbeg viert dit jaar zijn 200ste verjaardag en daarom stond er dit jaar een ‘bicentennial’ verjaardagsbotteling in de rekken. De Ardbeg Perpetuum. Ardbeg vond het nodig om wat verwarring te scheppen want er blijken twee verschillende uitgaves van deze fles te bestaan. Zo is er de Ardbeg Perpetuum Distillery Release die vanaf maart alleen in de distillery shop te koop was met een oplage van 12000 flessen. Op Ardbeg Day (30 mei 2015) lieten de dames en heren van Ardbeg een andere fles los, de Ardbeg Day Perpetuum. Het verschil? Ongeveer 2 procent alcohol. De Distillery Release werd gebotteld met een ABV van 49,2% terwijl de Day Release het met 47,4% ABV moet stellen. Wij hadden de Distillery Release mee en deze werd dan ook voorgeschoteld aan onze deelnemers. Op de neus rook en as, wat rubber, zoet met tonen van vanille en donkere chocolade. ‘On the palate’ wordt het wat droger en kruidiger in combinatie met turf en houttonen om te eindigen in een warme, lange afdronk van chocolade en koffie. Deze Ardbeg kon de ‘peatlovers’ zeker en vast bekoren maar we hadden persoonlijk toch iets meer verwacht van een 200ste verjaardagsbotteling.


En wat vonden onze deelnemers ervan? Dit is de top-5 van de avond:


5. Bowmore Feis Ile 2015 ‘Virgin Oak’ – 55,7%   :   17 punten

4. Ardbeg Perpetuum Distillery Release – 49,2%   :   19 punten

3. Auchentoshan 2006 Distillery Cask – Bordeaux – 57,5%   :   23 punten

2. Caol Ila 1998 Feis Ile 2015 – 57,3%   :   47 punten

1. Lagavulin 1991 Feis Ile 2015 – 59,9%   :   53 punten