Tastingverslag - 4 december 2015

Tastingverslag 'Big in Japan'

met Angelo Jacobs

4 december 2015

Japanse whisky, voor sommige van onze deelnemers nog een grote onbekende. En dat is niet zo verwonderlijk. Goede Japanse whisky is steeds moeilijker verkrijgbaar en de prijzen zijn dan ook vaak navenant. Logisch dat mensen sneller gaan kiezen voor goedkopere Schotse whisky.  Whisky is immers al duur genoeg.

Een aantal weken geleden vroegen we Angelo Jacobs, shopmanager van TasTToe in Kampenhout, of hij het zag zitten om een Malt Monkeys tasting te ‘hosten’ en lieten hem daarbij de keuze voor een Ierse of Japanse tasting. We waren dan ook uiterst tevreden dat hij koos voor de Japanse. Niet dat we een probleem zouden hebben met een Ierse tasting maar zoals reeds gezegd goede Japanse whisky is toch steeds minder bereikbaar geworden.


De eerste whisky van de avond, een Nikka Super, was een aperitief, aangeboden door TasTToe. Deze lichte Nikka is een blend van Yoichi en Miyagikyo whisky en was prima om de zintuigen voor te bereiden.

Vervolgens was de 10-jarige Miyagikyo aan de beurt. Ook deze heeft een lichte smaak met tonen van fruit en kruiden, ook wat nootachtig en een korte tot middellange afdronk met een bittertje van chocolade en zelfs een tikkeltje rook. Deze ging alvast vlotjes naar binnen en in de zaal waren al wat liefhebbers waar te nemen.


Daarna was een Japanner van middelbare leeftijd aan de beurt en mochten we de 21 jaar oude Taketsuru ontkurken. Deze blend uit Yoichi en Miyagikyo vaten won redelijk wat prijzen bij de World Whiskies Awards in categorieën als ‘World’s Best Blended malt’ of ‘Best Non Scotch Blended Malt’. De zoete neus verraadt de duidelijke sherry- en houtinvloeden. Deze houtinvloeden zijn ook in de smaak terug te vinden samen met tonen van groen en rood fruit, karamel, chocolade, mokka, een zacht pepertje op de tong en zelfs weer vleugje rook. De afdronk is wederom fruitig en kruidig, zoet en een beetje drogend. Verdorie, dat is geen slecht spul!


Voor nummer drie van de line-up had Angelo een 12-jarige Yoichi voor ons meegenomen. De mensen die vorig jaar op Spritis In The Sky aan de Nikka masterclass hebben deelgenomen zullen zich nog wel herinneren dat daar fantastische Yoichi’s uitgeschonken zijn. Deze waren helaas alleen in Japan verkrijgbaar maar het geeft toch aan dat ze verdomd goed weten hoe ze whisky moeten maken. En deze viel blijkbaar ook goed in de smaak. Fris en fruitig, vol in de mond met tonen van citrus, noten, eikenhout en wederom een subtiele rooksmaak. De kruidige afdronk is middellang met een vleugje sinaasappelzeste en zwarte thee.


De volgende in de rij is een goed voorbeeld van een ‘love it or hate it’ whisky. Deze Shinshu 1984 ‘Malt of Kagoshima’ heeft een wat apart profiel die ik persoonlijk erg kan appreciëren. 1984 was ook het laatste jaar dat er whisky gedistilleerd werd bij Kagoshima. De distilleerderij ligt aan de voet van de Sakurajima, een grote vulkaan en volgens Angelo heeft dat wel invloed op de geur en smaak. De neus is alleszins vrij ongewoon en vind je zeker niet terug bij Schotse malts. Alhoewel 25 jaar gerijpt op sherryvaten is de sherry toch niet prominent aanwezig, eerder oppervlakkig. De geur heeft wat van rubber en is vrij mineralig met tonen van vanille en kruiden. Ze doet me wat denken aan een andere Mars whisky, nl de Komagatake 2011 ‘The Revival’. In de mond vooral kruiden, banaan, vanille en muskaatdruiven gevolgd door wat lichte zwaveltonen. Dit laatste is echter geen storende faktor. Bij de afdronk komen uiteindelijk de zoete sherrytonen naar boven. Jawadde, toch wel een speciale whisky!


Naar goede gewoonte eindigden we met een geturfde whisky, de Chichibu ‘Ichiro’s Malt’ The Peated. Deze 4 jaar oude malt op vatsterkte van 62,5% ABV heeft een lekkere neus met geur van verbrande kolen en turf en vervolgens wat citrus. Dan in de mond. Door zijn hoog alcholgehalte en leeftijd ben je geneigd een kleine nip te nemen van het glas maar het valt op dat deze whisky relatief zacht is. Er zijn Ardbegs en Laphroaigs die minder alcohol hebben en toch meer ‘klets boem, in your face’ zijn! Er is citrus, zoete turf, tabak, leder. Een beetje granig ook. En dit allemaal vrij mooi in balans. De finish ebt langzaam weg met tonen chocolade, tabak en zoethout. Een prima turfke die zeker niet moet onderdoen voor de gemiddelde Islay. Malt Monkey Jan was bijna in extase en in het publiek waren ook veel goedkeurende knikjes te zien.


Evelyne zorgde tussen de malts door weer voor lekkere hapjes en uiteraard koos ze toepasselijk voor Japanse en andere Aziatische bereidingen zoals nasi goreng, yakitori, sushi en rijstnoedels met scampi.


Tot slot ging de stembus open en onze deelnemers kozen voor volgende uitslag:


5. Miyagikyo 10yo


4. Taketsuru 21yo 'Pure Malt'


3. Yoichi 12yo


2. Chichibu 2011'Ichiro's Malt' The Peated


1. Shinshu 1984 ‘The Malt of Kagoshima’


10 punten


39 punten


40 punten


44 punten


53 punten