Tastingverslag - 2 oktober 2015

Tastingverslag 'Chris Lauriers'

2 oktober 2015

De kop is er weer af! Voor onze eerste tasting van het nieuwe whisky-seizoen hadden we Whisky Ambassadeur Belgium 2015, Chris Lauriers, uitgenodigd. Gewapend met 5 flessen uit zijn eigen whisky-voorraad kwam hij rond 20u. de zaal binnengestrompeld. De arme Chris was op weg naar onze headquarters 2 uur onderweg geweest wegens allerlei ongevallen. Maar na een dram uit onze whiskybar was Chris klaar om uit te pakken. Hij had voor ons een presentatie gemaakt met ‘de invloed van het hout op whisky’ als leidraad. Welke vaten zijn er, waarom gebruikt men eiken vaten voor vatrijping, wat is ‘toasting’, ‘charring’ of ‘charcoal mellowing’, etc. Kortom, een zeer leerrijke tasting. De reacties achteraf waren dan ook uitermate lovend.

Evelyne verwende ons tussen de drammetjes door weer met fijne hapjes zoals onder andere Gazpacho met garnaal, mozarellahapje met rucola en een wafeltje met kaas en breydelham.

Helaas zijn een deel van mijn smaaknotities verloren gegaan bij het opruimen van de zaal dus een aantal details ontbreken:


De eerste fles die we mochten ontkurken was een botteling voor MaltClan, de whiskyclub van Chris. Deze 14-jaar oude Glenburgie van Gordon&Macphail botteling zette meteen de toon voor deze avond. Ik herinner me de neus van rijpe banaan, gebakken appel en vanille en in de mond weer fruit en vanille alsook wat peper in de mond, wat te wijten is aan het hoog alcoholgehalte (59,1% ABV). Mooie opener, Chris!


De tweede fles van de avond was een amper 5-jarige Aultmore van McGibbon’s Provenance. Deze fles werd op de markt gebracht ter ere van de 1000ste botteling van Douglas Laing. Zoveel Aultmores heb ik nog niet mogen nuttigen maar degene die ik reeds heb mogen proeven waren van prima makelij. Ik denk o.a. aan de 6-jarige van The Nectar of de uitstekende 20-jarige van Wilson&Morgan uit Petro zijn collectie. En deze jonge knaap voldeed ook aan alle verwachtingen. Het werd meteen duidelijk dat deze Aultmore uit 2 hyperactieve sherryvaten komt. Hoe krijg je anders zo’n smaak en kleur na amper 5 jaar vatrijping. Rumrozijnen, donkere chocolade en koffie. Deze typische kenmerken van zwaar ‘gesherriede’ whisky’s zijn ook hier merkbaar aanwezig. Wat een aangename verrassing!


Vervolgens was Glen Keith aan de beurt. En niet zomaar een Glen Keith. Deze, volgens mijn bescheiden mening, verrassing van de avond is ‘gefinished’ op wijnvaten van Domaine de Juchepie, een zoete dessertwijn uit de Loire-streek die in handen is van Belgische wijnbouwers. Deze fruitige alsook kruidige whisky met zoete afdronk is gebotteld voor Whiskyclub The Nose uit de buurt van Dendermonde. Ik sprak enkele dagen na de tasting met een voormalig lid van The Nose die deze whisky meeselecteerde en hij vertelde me dat deze Glen Keith uitstekend samengaat met paté of foie gras. Dat willen we in de nabije toekomst zeker en vast eens proberen.


Nummer 4 was eveneens ook de 4de Speysider van de avond, een single cask Benriach 1999 exclusief voor Belgisch importeur ‘Premium Spirits’. Bij Benriach denken we automatisch aan fruit en dat was deze keer niet anders. Niet dat dit een absolute fruitbom is maar het is zeker aanwezig. Op de neus wat groene appel en frisse citrus, dan vanille en eikenhout. Op smaak een mooie body met weer die appeltjes, druiven, vanille, houttonen en vervolgens kruidig met wat lichte peper op de tong. Leuke Benriach!


En ‘last but not least’ kregen we van Chris een Caol Ila voorgeschoteld. We weten inmiddels uit ervaring dat er onder onze deelnemers heel wat ‘peatheads’ zitten en dan kan je met zo’n Caol Ila weinig verkeerd doen. Deze Islay-dram was wederom een schot in de roos. Niet zo complex en in balans als de Caol Ila Feis Ile 2015 uit onze vorige tasting maar toch weer zeer de moeite. Chris vertelde dat deze whisky voorbestemd was voor een bepaalde Belgische whiskyclub maar dat zij er uiteindelijk van af zagen omdat ze geen eigen etiket op de fles mochten zetten. Whisky uit de stal van Gordon & MacPhail worden immers altijd voorzien van een G&M etiket. Desalniettemin een gemiste kans voor deze club lijkt me.


En dan de stemming. Onze deelnemers stemden als volgt:


5. Benriach 1999 Single Cask Exclusive for Premium Spirits – OB   -    28 punten

4. Aultmore 2008 ‘Commemorative 1000th Bottling Edition’ – Douglas Laing Provenance  -  31 punten

3. Glenburgie 1998 Single Cask for Maltclan Whiskyclub – Gordon & MacPhail Reserve   -   36 punten

2. Glen Keith 1995 Single Cask for The Nose Whiskyclub   -   39 punten

1. Caol Ila 1999 Single Cask Exclusive for Whisky Warehouse Belgium – Gordon & MacPhail Reserve  -    51 punten


Als conclusie kunnen we stellen dat de stemmen redelijk verdeeld zijn. Dit toont aan dat Chris een mooie en diverse selectie meegenomen heeft waar iedereen wel zijn gading heeft kunnen vinden. En zo hoort het!