Tastingverslag - 11 maart 2016

Tastingverslag Douglas Laing masterclass

met Jan Beckers

11 maart 2016

Vrijdagavond 11 maart, half negen. Jan Beckers, Brand Ambassador van Douglas Laing, staat klaar voor zijn masterclass. Hij is volledig gekleed in Schots tenue met tartan kilt. Naast hem staat een tafeltje met 6 flessen uit het Douglas Laing assortiment. De sfeer zit goed en de leden hebben er duidelijk zin in. De kurk van de eerste fles gaat er af:


De Mortlach 2006 van de Provenance-serie mocht de spits afbijten. Ik heb weinig goede Mortlachs van jonge leeftijd gedronken dus was wat terughoudend. De neus was alvast zeer fris en fruitig en in de mond kwam daar nog een vleugje honing en vanille bij, een beetje kruiden en zeste van sinaasappel. De afdronk is middellang en fruitig. Jong en fris geweld, deze Mortlach!


De volgende in de rij is een stuk ouder. Deze Port Dundas van de Old Particular reeks heeft reeds 27 jaar vatrijping achter de rug en dat zullen we geweten hebben. Zalig zoete neus met kruiden, honing en geroosterd brood. Veel oh’s en ah’s in de zaal na een nip aan het glas. Zoete mond met vanille, kruiden (op de bbq), en een lichte oakiness. Doet wat denken aan een goede bourbon. De afdronk is mooi en vol met kruiden en rood fruit. Zeer lekker spul is dit!!


Tijd voor een ‘regional malt’ zoals Douglas Laing dit omschrijft en bovendien is dit een Limited Edition. We hebben het over de Rock Oyster Cask Strength, Small Batch Release. Aah, lekkere neus. Ik hou van deze frisse maritieme geur met een vleug turf, zachte munt, citroen en een tikkeltje vanille. Hier kan ik wel een tijdje aan ruiken. Vervolgens in de mond is het ook niet zo slecht. Zoete turf, Napoleonsnoepjes (citroen maar zonder het zuur), honing, vanille en peper op de tong. Niet zo goed als de neus maar dat komt omdat deze geblend is met jonge whisky waardoor het wat scherp wordt. Desalniettemin een genietbare dram.


De vierde van de avond is een Laphroaig 2000 uit de Old Particular reeks. Deze 15-jarige had ik reeds geproefd op Whisky Live in Spa en wilde ik absoluut in de line up hebben. Op de neus die typische Islay geuren van zoete vanille en turfrook met een vleugje rubber. In de mond weer zoetigheid, vervolgens komt de turf aanrukken met ‘BBQ-flavours’ en eindigt in een middellange finish waarbij de turfrook langzaam wegebt. Prima Laffie die veel aanhang heeft in de zaal!


Na een kwartier pauze en een goede slok water om de turfsmaak van de Laphroaig uit de mond te krijgen begonnen we aan de flessen uit de XOP-reeks, de premium flessen van Douglas Laing.  We begonnen met een Macduff die 25 jaar in een sherry butt heeft gerijpt. Het is dan ook geen verrassing dat op de neus chocolade waar te nemen is alsook een handvol rozijntjes. In de mond proeven we koffie, karamel en donkere chocolade met nootjes. Prima whisky maar ik had er persoonlijk toch iets meer van verwacht. Te meer omdat ik de laatste tijd wat uitstekende Macduffs heb mogen proeven zoals de Macduff 1980 van Golden Cask, de 1995 van Signatory (cask 7870) of de zalige Macduff 1968 van Tasttoe.


En ‘last but not least’ de sherrybom van de avond, de Strathmill 1983. Deze Speysider rijpte 32 jaar op een sherryvat en dat was ook duidelijk te zien aan de mooie, donkere kleur. Aan de neus ruiken we rood fruit, zeste van sinaasappel en kerstcake en in de mond muesli met rozijnen, honing, chocolade en zachte munt. De finish is fruitig en kruidig maar tevens licht drogend. Een must voor de sherry liefhebber. Echter sommige deelnemers waren toch niet zo enthousiast. Deze Strathmill is dan ook geen whisky met een alledaags smaakprofiel en lijkt me geen spek voor de bek van de ‘peatheads’ en ‘fruitheads’.


Eens kijken hoe de top-6 gestemd werd:

6. Mortlach 2006 Provenance


5. Strathmill 1983 XOP


4. Macduff 1990 XOP


3. Rock Oyster Cask Strength LE


2. Laphroaig 2000 Old Particular


1. Port Dundas 1988 Old Particular

10 punten


12 punten


26 punten


34 punten


40 punten


41 punten

Het is vrij duidelijk dat de Old Particular bottelingen hier als winnaars gestemd werden terwijl een mooie, verrassende 3de plaats was weggelegd voor de Rock Oyster. De prijzige XOP’s stelden heel wat deelnemers teleur. De Mortlach van Provenance werd iets te licht bevonden en eindigde op de laatste plek. Verrassende maar tevens interessante uitslag.


Copyright © Malt Monkeys 2014 - Alle rechten voorbehouden