Tastingverslag - 30 januari 2015

Tastingverslag 'Whiskies of the World'

30 januari 2015

‘Whiskies of the World’, dat was het thema van deze vrijdagavond. Zoals de titel het dus omschrijft stonden er een aantal wereldwhisky’s op het menu. En dat in een uitverkochte Malt Monkeys Tasting HQ.


Rond 19u45 kwamen de eerste gasten binnen en schoven ze al aan voor een opwarmertje uit onze whiskybar. Het deed ons plezier om veel mensen terug te zien van vorige tasting(s) maar we waren ook verheugd dat we konden kennismaken met nieuwe liefhebbers. Er was zelfs iemand van Grobbendonk en van Roeselare aanwezig. Niet bepaald bij de deur maar enorm plezant dat ze erbij waren.

Ook verheugd waren we met wat aangename gasten in de zaal. Angelo en Eric van Whiskyshop TasTToe waren aanwezig en hadden een lekkere fles meegenomen. Deze surprise dram zou op het het einde van de tasting bij iedereen uitgeschonken worden. Bedankt guys!

Ook onze whisky en gin-tonic goeroe, Glenn Vanbellingen (bekend van de Facebook pagina Gin Ur Way en als recensent voor de website Beproefd.be) was weer van de partij. Altijd leuk om mensen met ervaring in het publiek te hebben!


En dan de tasting. Als binnenkomer hadden we een Zuid-Afrikaanse single grain voorzien, nl. de Bain’s Cape Mountain. Dit is een 5 jaar oude graanwhisky die eerst 3 jaar gerijpt is op bourbonvaten en daarna 2 jaar op nieuwe eikenvaten. Lekkere romig zachte whisky met vanille, boter en een beetje stroop. Ook wat houttonen en zachte kruiden. Prima opener als je het mij vraagt.


Daarna was Zweden aan de beurt. Hier hadden we gekozen voor een fruitige Mackmyra Bärnsten van de Moment-serie. En fruitig is hier een ‘understatement’. Gerijpt op vaten van bergframbozenwijn en bordeaux maakt deze whisky enorm fruitig. Het vat van Zweedse eik zorgt voor een lichte kruidigheid. Een slok van deze Zweed zorgt onmiddellijk voor een explosie van rood fruit (bosbessen, frambozen, aarbeien) overgoten met honing en suiker. Pfoe. Daarna komt de kruidigheid wat naar voren met wat peper, eucalyptus en wat ‘woodspices’. Met een paar drupjes water ontplooide de ‘fruitflavours’ zich nog meer.  Desalniettemin waren de meningen verdeeld over deze whisky. Alhoewel niet erg complex was dit ook niet bepaald een alledaagse whisky.


De ‘core flavour’ van onze derde dram was net zoals de Mackmyra fruit maar toch van een heel ander kaliber. De Kavalan Solist ‘Vinho Barrique’ uit Taiwan is in smaak totaal niet te vergelijken met de Mackmyra. Dit heeft onder andere te maken met rijping in het warme klimaat van Taiwan maar ook hoe de vaten behandeld worden. Kavalan gebruikt rode en witte wijnvaten vanuit de hele wereld die eerst worden geschaafd, daarna ‘getoast’ en vervolgens ‘recharred’. Dit proces zorgt ervoor dat de smaken die in het vathout gemarineerd zitten snel afgegeven worden aan de spirit. De rijping van deze whisky duurt immers maar 4 jaar. Ik zei het al, deze whisky is enorm fruitig (zwarte kersen, bosbessen) maar ook vrij kruidig. De houtinvloeden zijn zeer zeker aanwezig en er zijn ook tonen van donkere chocolade. Een vrij krachtige whisky die bij de meesten goed in de smaak viel.


Dan was het tijd voor een ‘turfke’. De Paul John Peated Select cask uit India is geproduceerd met grondstoffen uit India maar de turf is afkomstig van Islay uit Schotland. Deze whisky is wel zachter dan de meeste Islays wat ervoor zorgt dat deze door een breder publiek wordt geapprecieerd. Niet iedereen is namelijk wild van die turfbommen. Deze Paul John is niet bepaald complex te noemen. De turf heerst maar er zijn ook duidelijke tonen van citrusfruit, munt, karamel en chocolade. Prima whisky die goed werd gesmaakt door onze proevers.


Tenslotte was het de beurt aan onze Amerikaanse kandidaat, de Parker’s Heritage Collection 8th Edition Original Batch van Heaven Hill. Dit is een tarwewhisky van 13 jaar oud en met een alcoholpercentage van maar liefst 63,7%. Gelukkig zijn we allemaal ‘opgewarmd’ want je proeft de alcohol. Maar op een of andere manier is dit niet overheersend. Zalige ‘woodspices’, vanille, gekarameliseerde noten, honing en wat rood fruit en met wat water meer ‘oakiness’ en kruiden. Eén woord: zalig! En dat dacht het grootste deel van onze proevers ook. Kijk hieronder maar naar de scores:


1.  Parker’s Heritage Collection Wheat – 8th Original Batch - 53,7% :  68 punten

2.  Kavalan Solist Vinho Barrique – cask W080225047 - 59,2% :  34 punten

3.  Paul John Peated Select Cask – 55,5%  :  29 punten

4.  Mackmyra Moment Bärnsten – 49,8%  :  18 punten

5.  Bain’s Cape Mountain – Single Grain – 43%  :  15 puntenNa de voting kregen we nog een surprise dram voorgeschoteld van Angelo en Eric van Whiskyshop TasTToe, de Kilchoman 2009 PX Finish for TasTToe. Een zalig geturfde whisky waar maar 231 flessen van gebotteld zijn en dus reeds hopeloos uitverkocht. Angelo mocht hem voorstellen en ondertussen genoten wij met onze zintuigen van deze uitstekende Islay. Wat ons betreft was dit weer een geslaagde avond!