Tastingverslag - 24 oktober 2014

Tastingverslag 'A Tour of Scotland'

24 oktober 2014

Voila, de eerste publieke tasting zit er op! En wat ons betreft was dit alvast een voltreffer!  Het bestuur en de medewerkers stonden te popelen om eraan te beginnen. Er waren helaas wat afzeggingen door ziekte waaronder onze gastspreker van de avond, Jürgen Vromans. Jürgen lag thuis met een zware longontsteking maar we hebben afgesproken dat uitstel geen afstel is. We mogen Jürgen dus nog verwachten op één van onze volgende tastings.


Ondanks de zieken hadden we toch nog een gezellige drukte (22 deelnemers) in onze Malt Monkeys Headquarters. We hebben vrienden en kennissen verwelkomd maar ook kennis gemaakt met enkele fijne, nieuwe mensen.

De sfeer zat al vanaf het begin goed. Na een aperitief uit de whiskybar en de introductie begonnen we aan onze 'Tour of Scotland' tasting waarbij we uit iedere Schotse whiskyregio een single malt voorschotelden. En tussendoor serveerde Evelyne ons lekkere hapjes.


De eerste dram die we uitschonken was een 11-jarige Auchentoshan van Hepburn's Choice. Een zoet, fruitige malt uit de Lowlands met een lichte kruidigheid en een beetje oaky op de middellange finish. Een ideale opener als je het mij vraagt.


De tweede dram konden we als primeur serveren want deze was nog niet officieel in de winkel te verkrijgen. Uit Campbeltown presenteerden we de 22-jarige Glen Scotia van Dominiek Bouckaert alias The Whiskyman. Dominiek is een rocker in hart en nieren en heeft een nieuw label op de markt gebracht. Deze Glen Scotia kreeg de naam 'Run To The Stills' mee, geïnspirireerd op het 'Run To The Hills' nummer van Iron Maiden. Deze expressie kon de meesten wel bekoren maar zijn aparte, complexe smaak wist toch niet iedereen te overtuigen. Een typische 'you love it or hate it' dram. Desalniettemin een zeer interessante expressie.


Dram nummer drie had ook een hoog heavy metal gehalte. De Glenallachie 9yo 'Maltlover #1' uit de Speyside is een clubbotteling van de Maltlovers whiskyclub. Voor deze botteling hebben ze aan komiek en Diablo Blvd-zanger Alex Agnew gevraagd of hij het peterschap van deze fles op zich wilde nemen. Met succes want deze fles met een oplage van 86 stuks kreeg als label 'The Alex Agnew Edition' mee. De whisky zelf werd geselecteerd door The Whisky Mercenary. Deze jonge whisky viel trouwens erg in de smaak. Vanille en kruiden zijn de keywords bij deze plezante whisky. En de vrij lange afdronk met subtiele 'oak flavours' werd zeker geapprecieerd. Well done!


En dan dram nummer 4. Een Clynelish! Ik ken weinig tegenstanders van een goede Clynelish uit grand-cru jaar 1997 en ook deze kon de goede reputatie van deze typisch waxy whisky waarmaken. Een zalige neus  van tropisch fruit en citrus, honing, een vleugje amandelnoten en vanille. De licht bittere minerale smaak met opnieuw de citrus is onmiddellijk aanwezig. Romig mondgevoel. Zeer lekker! Deze Clynelish werd, net zoals de Glenallachie, geselecteerd door de Mercenary himself. Deze keer om de website Beproefd.be in de verf te zetten. Als je goede reklame wil maken dan doe je dat best met de juiste middelen. En dan heb je met deze Clynelish het juiste materiaal in handen. Een toppertje!


En last but not least, dram nummer 5. De Laphroaig Cairdeas 2014, gebotteld voor Feis Ile, het jaarlijks festival op het Schotse eiland Islay. Deze geturfde whisky werd gerijpt in 1st fill bourbonvaten en kreeg een finish van bijna een jaar op Amontillado sherryvaten. En dat ruik en proef je. De zoete rook in de neus in combinatie met banaan, vanille, leder en kruiden zorgen voor lekkere aroma's. Deze zoete turfrook zet zich verder op de rijke smaak. Gesuikerde, zoete appeltjes, honing, dadels. Een lekker, romig mondgevoel die eindigt in een lange, fruitige finish. De meesten konden dit wel smaken en bleek een prima afsluiter.


Na de tasting werd iedereen gevraagd zijn/haar top-3 te geven. Er werden 3 punten gegeven voor een whisky die op de 1ste plaats werd gezet, 2 punten voor een 2de plaats en 1 punt voor een 3de plaats. Dit was de uitslag van de avond:


1. Clynelish 1997 for Beproefd.be - TWM : 45 punten

2. Laphroaig Cairdeas 2014 - OB : 26 punten

3. Glenallachie 9yo Maltlover #1 Alex Agnew Edition - TWM : 25 punten

4. Glen Scotia 1992 Run To The Stills - The Whiskyman : 24 punten

5. Auchentoshan 11yo Hepburn's Choice : 3 punten


Conclusie: de Clynelish was de duidelijke winnaar terwijl de Laphroaig, Glenallachie en de Glen Scotia zeer aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk viel de Glen Scotia net buiten de top-3.


Tenslotte was er nog de prijsvraag. Een mooie Laphroaig 1998 Signatory Vintage for TasTToe, geschonken door Angelo van TasTToe werd gewonnen door Michel Toremans. Hij had de eerste vraag juist en zat het dichts bij de schiftingsvraag. Proficiat Michel!