Tastingscore - 2 maart 2018

Score 'The Sherried Edition'

met Ruben Luyten

2 maart 2018

Op deze besneeuwde vrijdagavond was sherry het thema. En daarvoor hadden we de geknipte man uitgenodigd. Ruben Luyten! Een man die zijn wereld kent op gebied van zowel sherry als van whisky.

Omwille van het lagere alcoholpercentage begonnen we eerst met de reeks sherry's: fino, amontillado, oloroso en Pedro Ximénez. We kregen een uitgebreide uiteenzetting over de sherry regio, de bodega's, het solera systeem, de vaten, etc. De deelnemers (en bestuur) waren uitermate gefascineerd door Ruben's verhaal over deze veelzijdige wijn. Werkelijk alle onderdelen van van het produktieproces kwamen aan bod.

Vervolgens waren de vier malts aan de beurt die op de desbetreffende sherryvaten waren gerijpt. En Evelyne had uiteraard passende hapjes voorzien: een koekje met chorizo, toast met verse olijventapenade, Manchego kaas en huisgemaakte chocolademousse.  Feest voor de smaakpapillen!

Uiteraard werd er achteraf alleen maar gestemd op de geproefde whisky's maar bij rondvraag bleek bij de sherry's de oloroso het best in de smaakt te vallen.

Het Malt Monkeys proeverspubliek stemde voor volgend klassement:

De sherry's die aan bod kwamen waren de volgende:


1. Valdespino Fino 'Inocente' - 15% ABV - ~10yo


2. Bodegas Tradición Amontillado V.O.R.S. - 19,5% ABV - ~45yo


3. Oloroso 'Singular y Ancestral' for Xpertvinum - 22% ABV - ~40yo


4. Fernando de Castilla 'Antique' Pedro Ximénez - 15% ABV - +20yo


Copyright © Malt Monkeys 2014 - Alle rechten voorbehouden