Tastingverslag - 27 maart 2015

Tastingverslag 'The Whisky Mercenary'

27 maart 2015

27 maart 2015, Internationale Whiskydag. We konden geen betere dag uitkiezen om een Whisky Mercenary tasting te houden. In een wederom volle zaal kregen we van Jürgen Vromans 6 whisky’s voorgeschoteld:


De eerste dram kwam uit Ierland, nl. de Irish Malt 2009 for Limburg Dramclub. Desondanks dit niet op het etiket valt af te lezen kon Jürgen ons vertellen dat het om een Cooley gaat.  Met de neus in het glas krijg je onmiddellijk de aroma’s van een fruitkorf door je neusvleugels. Lovely! Jürgen noemde deze Cooley ‘work in progress’ en dat is terecht. Er zaten nog wat scherpe kantjes in de smaak en een paar jaar extra in het vat hadden van de Ier een prima subtopper gemaakt. Desalniettemin een prima opener.


Onze tweede van de avond was de jonge en geturfde Islay Malt ‘South Shore’ 2007 van Liquid Treasures. Als we de ‘south shore’ van Islay bekijken dan kan dit alleen maar een Ardbeg, Laphroaig of Lagavulin zijn. Jürgen kon al gauw bevestigen dat dit een jonge Lagavulin betreft. Er zijn de laatste tijd wat prima jonge, geturfde malts op de markt gekomen. Denk maar aan recente Bowmores en Ledaigs. En ook deze bleek van prima makelij. In tegenstelling tot bovenstaande Ier bleek deze niet te vroeg uit het vat gehaald en de ‘peatlovers’ onder ons konden dus alleen maar tevreden zijn.


Tijd voor een Mercenary botteling nu. En wat voor eentje. Een 18 jaar oude Ben Nevis gebotteld voor whiskyclub Whisky Troef uit Turnhout. Deze club ligt Jürgen nauw aan het hart want hij is er zelf lid van. Het lijkt dus vanzelfsprekend dat hij voor deze clubbotteling een uitstekend vat geselecteerd heeft. En dat is ook wel degelijk het geval. Op de neus krijg je haast onmiddellijk heerlijke fruitaroma’s met zowel citrus als zoet, tropisch fruit.  Zalig! In de mond wordt het zelfs nog beter. Romig en mondvullend met weer een hele fruitkorf aan smaken, boter en een middellange kruidige afdronk. Het was duidelijk dat deze ‘Highlander’ door de meeste leden erg goed gesmaakt werd.


Op naar de volgende. Een Caperdonich 1992 van Liquid Treasures. Deze Speysider is net zoals de Ben Nevis behoorlijk fruitig en kruidig maar heeft wat meer complexiteit in de smaak. Iets wat zichtbaar niet door alle leden als een pluspunt werd aanzien. De reacties waren dus verdeeld maar niemand kon ontkennen dat dit desalniettemin een interessante whisky is met een apart profiel.  Weer een typische 'love it or hate it ' dram.


Onze voorlaatste van de avond is met een oplage van 80 stuks een zeldzaam flesje. Deze 2de Cooley (de 1999 van The Whisky Mercenary) van de avond betreft deze keer een geturfd exemplaar. Alhoewel  op de neus is de turf absoluut niet dominant. Verre van zelfs. Het is eerder het fruit (ananas, meloen, citrus) en de waxiness dat eerst waarneembaar is. Vervolgens komt de subtiele turf aanzetten. ‘On the palate’ krijgen we een korfje van citrus en nu is de turf wel duidelijk aanwezig, hetzij toch nog vrij subtiel. En dat werkt wonderwel en maakt de whisky erg toegankelijk. De vrij lange, kruidige afdronk maakt het helemaal af. Fantastische whisky!


En ‘last but not least’ Jürgen’s Littlemill uit 1992. Het is ondertussen geweten dat deze whisky wat tijd nodig heeft in het glas maar eenmaal de zuurstof zijn werk gedaan heeft is het recht in de roos! Een krachtige, waxy neus met amandelspijs en citrus en in de mond meer citrus en kruiden gevolgd door een vrij lange, aangename afdronk. We hebben niemand horen klagen.


En dat laatste geldt ook voor de hapjes. Evelyne had weer gezorgd voor een lekkere variatie, zelfgemaakte hapjes. Of wat dacht je van courgettesoep met garnalen, een wrap met zalm en zachte geitenkaas, tomaat met ricotta, pijnboompitten en lente-ui,... Kortom, het was weer in orde.


En dan de voting. Op het einde van de tasting werd naar goede gewoonte gepolst naar de top-3 van de deelnemers. Dit was de uitslag:6. Irish Malt 2009 for Limburg Dramclub - 51,4%  :  2 punten


5. Islay Malt 2007 'South Shore' - Liquid Treasures - 51,9%  : 11 punten


4. Caperdonich 1992 - Liquid Treasures - 47,7%  : 17 punten


3. Ben Nevis 1996 for Whisky Troef - The Whisky Mercenary - 50,9%  :  40 punten


2. Littlemill 1992 - The Whisky Mercenary - 52,9%  :  44 punten


1. Cooley 1999 - The Whisky Mercenary - 51,4%  :  49 punten